Pred pár rokmi to bola exotická potravina, dnes je už dostupná úplne bežne. Bambusové výhonky sa na Slovensku udomácnili spolu s čínskou kuchyňou, vďaka ktorej sa stali obľúbenou súčasťou mnohých, nielen čínskych jedál, ale vedeli ste, že sú aj mimoriadne priaznivé pre naše zdravie? Posilňujú imunitný systém, starajú sa o vyváženú hladinu cholesterolu, majú protirakovinové a protizápalové vlastnosti.

Bambusové výhonky na Slovensku

Pred pár rokmi to bola exotická potravina, dnes je už dostupná úplne bežne. Bambusové výhonky sa na Slovensku udomácnili spolu s čínskou kuchyňou, vďaka ktorej sa stali obľúbenou súčasťou mnohých, nielen čínskych jedál, ale vedeli ste, že sú aj mimoriadne priaznivé pre naše zdravie? Posilňujú imunitný systém, starajú sa o vyváženú hladinu cholesterolu, majú protirakovinové a protizápalové vlastnosti.

 Bambusové výhonky

Niektoré druhy bambusu dokáže za deň narásť aj viac ako jeden meter a preto ide o najrýchlejšie rastúcu rastlinu na svete. Viac zaujímavostí o bambuse sa môžete dozvedieť v jednom z našich predchádzajúcich článkov, 12 faktov o bambuse, o ktorých ste určite nevedeli.

 Bambusové výhonky

 Bambusové klíčky alebo výhonky sú jedlé, najvrchnejšie časti bambusu, ktoré sa zbierajú hneď po vyrastení zo zeme, pretože keď majú už viac ako 10cm, začnú drevnatieť.

Bambusové výhonky majú vysokú nutričnú hodnotu ale zároveň nízku kalorickú, takže sú ideálnym pomocníkom aj pri chudnutí. Navyše obsahujú veľa vody, takže prispievajú k hydratácii tela a pokožky, navodzujú a predlžujú pocit sýtosti, a pomáhajú pri vyprázdňovaní a bránia zápche.Sú aj veľmi zdravé, dodávajú telu potrebné živiny a vitamíny.

Čo vlastne bambusové výhonky obsahujú?

  •          bielkoviny – sú teda vhodné aj pre vegetariánov a vegánov na doplnenie chýbajúcich bielkovín z mäsa,
  •          sacharidy (hlavne vo forme škrobu),
  •          nepatrné množstvo tuku,
  •          minerálne látky(vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, zinok, meď, mangán, selén a železo),
  •          vitamíny(vitamín A, vitamín B6, vitamín E, tiamín, riboflavín, niacín, folát a kyselina pantoténová), 
  •          kyselinu kremičitú (bambusový cukor) – dôležitý liek na astmu,
  •          veľa vody,
  •          vlákninu – zbavuje telo škodlivín, pomáha tráveniu.

Nutričné hodnoty bambusových výhonkov na 100g:

KJ- 100,8

Kcal- 24

bielkoviny-3,94 g

Sacharidy- 4,6 g

Vláknina- 3,2 g

Tuk – 0,3 g

Voda – 86 g

Bambusové výhonky

Bambusové výhonky majú v kuchyni všestranné využitie. Ak si v záhrade nepestujete svoj vlastný bambus, bambusové výhonky dostanete kúpiť už skoro v každom supermarkete a to v rôznych formách, či už sterilizované, nakladané, varené alebo v špecializovaných ázijských predajniach dokonca aj čerstvé. Ak používate čerstvé bambusové výhonky, treba ich vždy tepelne upraviť, pretože za surova sú horké a zle stráviteľné. Stačí ich ošúpať, nakrájať na menšie kúsky a variť v slanej vode asi hodinu. Výhonky z konzervy stačí opláchnuť a povariť len štvrťhodinku, než ich pridáte do ľubovoľného jedla. Najlepšie sa hodia do čínskych jedál – polievok, omáčok, šalátov, no aj akýchkoľvek iných hlavných jedál. Majú lahodnú a nie príliš výraznú chuť.

Nakoniec pripájame jednoduchý a chutný recept na slovenskú „čínu“ s bambusovými výhonkami, vyskúšate? :)

Recept na bambusové výhonky - Slovenská „čína“

Bambusové výhonky

Suroviny

Pre 4 osoby budeme potrebovať:

  •         500g kuracích/morčacích pŕs (vege verzia: 2 balenia tofu)
  •         2čl kari korenia
  •         1čl kukuričného škrobu
  •         1čl drvenej rasce
  •         1ks červená paprika
  •         1ks mrkva
  •         ½ ks póru
  •         150 g šampiňónov
  •         ½ pohára alebo konzervy bambusových výhonkov
  •         200ml vody
  •         1PL bieleho octu
  •         2PL sójovej omáčky
  •         2čl trstinového cukru
  •         2čl kukuričného škrobu
  •         Soľ, kurkuma, čili

Postup

Papriku, mrkvu a hríby nakrájame na tenké pásiky, pór na kolieska a z bambusových výhonkov zlejeme vodu. Na panvici rozpálime olivový alebo kokosový olej a zprudka zeleninu restujeme cca 10 minút, musí zostať chrumkavá.

V miske rozmiešame vodu, ocot, sójovú omáčku, trstinový cukor, škrob, soľ a kurkumu. Prilejeme k zelenine a necháme minútku zhustnúť.

Mäso (alebo tofu) pokrájame na pásiky alebo malé kúsky. Pridáme kari korenie, škrob, soľ, drvenú rascu a zamiešame. Sprudka osmahneme na oleji do zlatista a primiešame k omáčke. Podávame s ryžou alebo ryžovými rezancami, dozdobíme mladou cibuľkou alebo čerstvou koriandrovou vňaťou.

Nech vám chutí!

 

ZDROJE:

biostrava.zarucene.sk 

plnielanu.zoznam.sk

www.gardeningknowhow.com

www.organicfacts.net

zavrieť Na zlepšenie našich služieb používame cookies. O ich používaní Vás kvôli výmyslu v EU parlamente musíme informovať. VIAC.